ביטקוין כידוע הוא מטבע מבוזר אשר אינו כפוף לשום ממשלה, בנק מרכזי או שום גוף מוניטרי אחר. אם כך נשאלת השאלה מי המציא את הביטקוין?
אז בואו נתחיל מהסוף – המצאת הביטקוין מיוחסת לאדם בשם סאטושי נקאמוטו, אך ישנן שאלות רבות לגבי זהותו. סאטושי הזדהה בתור יפני, וכך גם מעיד שמו. אך רבים משערים שמדובר בשם עט מאחוריו עומדת קבוצת מפתחים. גם שליטתו הגבוהה בשפה האנגלית מעלה ספקות לגבי זהותו היפנית. ועכשיו בואו נספר את הסיפור…
הביטקוין נחשף לראשונה לעולם באמצעות הודעה בקבוצת דואר אלקטרוני העוסקת בנושא הבלוקצ‘יין. היה זה ב 31 לאוקטובר 2008 כאשר אותו סאטושי נאקמוטו פרסם בקבוצת הדיוור קישור למאמר בנושא הביטקוין. המאמר פורסם בדומיין bitcoin.org, אשר נוצר ב 18 לאוגוסט 2008.
המאמר הסביר את הרעיון והמערכת שמאחוריו. ולאחר מספר חודשים, בינואר 2009, נאקאמוטו שחרר את תכנת הביטקוין בקוד פתוח. ב 3 בינואר סאטושי כרה את מטבעות הביטקוין הראשונים, 50 מטבעות וזמן קצר לאחר מכן, ב 12 בינואר בוצעה העברת הביטקוין הראשונה בהיסטוריה. מטבעות הביטקוין הועברו אל מתכנת בשם האל פיני, פעיל בקהילת הבלוקצ‘יין המתפתחת, אשר קיבל 10 מטבעות מסאטושי נאקמוטו.
עסקת הביטקוין הראשונה
עסקת הביטקוין המסחרית הראשונה נערכה בשנת 2010. סטודנט בן 19 בשם ג‘רמי הבחין בהודעה באחד הפורומים אשר עסקו בקריפטו. בהודעה אחד המשתמשים הציע 10,000 מטבעות ביטקוין בעבור שתי פיצות. ג‘רמי שלח אליו שתי פיצות וקיבל בתמורה את העברת מטבעות הביטקוין. באותה התקופה ערכם הכולל היא 41 דולר. ואם אתם חושבים שאנחנו הולכים לספר לכם שהיום הוא מיליונר… ממש לא. אם היה מחכה מספר שנים הוא יכל להיות איש עשיר מאוד, אך הוא השתמש במטבעות ולא חיכה שערכם יעלה. בסופו של דבר מי יכל לדמיין באותם הימים איזה להיט יהיה הביטקוין.
קהילת הביטקוין הלכה וגדלה, אך במקביל גם סאטושי נאקמוטו נעלם מהתמונה ונשאר בתור דמות מסתורית עד היום.
במהלך שנת 2011 החלו לצוץ בורסות ביטקוין בהן ניתן היה לרכוש מטבעות ביטקון בעבור כסף מסורתי. ביוני 2011 בוצעה מתקפת האקרים כנגד אחת הבורסות, אך מה שנראה בתחילה כמו מכה לביטקוין הפך דווקא לברכה. כתוצאה מכך הביטקוין החל למשוך את תשומת לב התקשורת והעניין בו הלך וגדל. מספר אתרי אינטרנט, ביניהם ויקיליקס וארכיון האינטרנט, החלו לקבל תרומות בביטקוין. כמו כן חוסר השליטה הממשלתית וקיומו של ערוץ מחוץ למסגרת הבנקאית הפך את הביטקוין למטבע פופולרי לצורך הלבנת כספים ומסחר לא חוקי.
באוקטובר 2012 הבנק המרכזי האירופי פרסם דוח בנושא הביטקוין. בין היתר הבנק צפה כי השימוש במטבע צפוי לגבור, וכך אכן קרה. עוד באותה שנה אחת מבורסות הביטקוין קיבלה מעמד חוקי של ”ספק אמצעי תשלום“.
הביטקוין העמיד את הגופים הרגולטורים בפני אתגרים רבים. הוא התפתח במהירות, בעוד הממשלות נשארו מאחור. מניסיונות להילחם בתופעה, בסופו של דבר הממשלות קפצו על עגלת הביטקוין והחלו בחקיקה המסדירה את הנושא מבחינה רגולטורית. הליך שנמשך עד היום.